ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

3ο Διεθνές Συνέδριο ‘Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ’ 2008
Απόσπασμα από τα Πρακτικά του Συνεδρίου. Συζήτηση με θέμα “Επικοινωνία και Αυτισμός”. Συμμετέχουν: Γ. Καραντάνος, Μ. Λαλιώτη – Οικονόμου, Ε. Χαβιάρα – Κοκκινάκη, Α. Σκορδίλης, Χ. Αλεξίου, Α. Ρέλλας, Π. Ηλίας, Α. Στρούμπου, Μ. Παπαδά – Χειμωνά. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κ. Θεοδωρακάκη.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Ένας οδηγός για την οικογένεια
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια προέρχονται κυρίως:

  • Α) από το ίδιο το παιδί με τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες,
  • Β) από τις σχέσεις του ζεύγους αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας όπως διαμορφώνονται με την ύπαρξη ατόμου με αυτισμό,
  • Γ) από την γενική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της,
  • Δ) από το πολιτισμικό περιβάλλον της οικογένειας και τις αντιλήψεις της κοινότητας.

Ενημερωτικό τρίπτυχο για τον Αυτισμό

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ
Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί όπως και ο κλασσικός αυτισμός μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.
Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασσικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία και έχουν συνήθως μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη. Δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).
Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα με Άσπεργκερ είναι απόλυτα ικανά να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή.

Κοινοτικές Δομές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
Κοινοτικές Δομές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υγεία – Πρόνοια 2000-2006”

Τι είναι Αυτισμος
Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Love cures Autism (ΤΑ ΝΕΑ online)


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

2 Απριλίου 2009: Παγκόσμια ημέρα αυτισμού

Απόφαση του ΟΗΕ για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ TEACCH
Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο στις 22,23,24 Ιανουαρίου 2010 για το πρόγραμμά TEACCH στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: «Αυτισμός: Σύγχρονες Απόψεις για την αιτιολογία – Παθογένεια – Θεραπευτική Παρέμβαση»
24 – 25 Οκτωβρίου 2009, Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Πάτρας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PECS
Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων διοργανώνει διήμερο σεμινάριο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2009 για το Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων (PECS).

Αίτηση συμμετοχής

ΥΓΙΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Ανάπτυξη κοινωνικοσεξουαλικών δεξιοτήτων σε άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και σύνδρομο ASPERGER. Hands-on – Πρακτικό Σεμινάριο, 12-13-14 Ιουνίου 2009, Θεσσαλονίκη.

Autonomia EXPO, έκθεση για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή και την ανεξάρτητη διαβίωση 

Επιστημονική ημερίδα «ΑΥΤΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ»

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ», ΚΗΦΙΣΙΑ 2/4/2009, ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ Α. ΜΠΟΥΤΡΗ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

Εκδήλωση της Ελληνικής εταιρείας προστασίας αυτιστικών ατόμων για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού στο πολεμικό μουσείο

Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τον αυτισμό του οργανισμού Autism Speaks στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και την πλατεία συντάγματος με την συνεργασία της ΑΥΤΙΣΜΟΣ – ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ ΕΛΛΑΣ στις 2, 3 και 4 Απριλίου.


ΜΜΕ

Ραδιοφωνικό σπότ 1

 

Ραδιοφωνικό σπότ 2

Η Sheila Sullivan του οργανισμού Autism Speaks μιλάει στην δημοσιογράφο Eleni Daniels.

 

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Ένας Κόσμος «Μοναδικός»
Της Φαίης Ευθυμίου. Με τη συνεργασία του Στέργιου Νότα, D.P.MGR, Κλινικού Ψυχολόγου στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής / Ε.Θ.Μ.Α